Keris Taming Sari

Keris Taming Sari adalah keris yang dipunyai oleh Taming Sari

Di ceritakan pemilik asal keris ini adalah merupakan pendekar atau hulubalang kerajaan mahajapahit yang bernama Taming Sari. Keris ini kemudianya bertukar tangan kepada hulubalang melaka yang telah berjaya membunuh taming sari bernama Hang Tuah.

Menurut cerita yang di ceritakan kejadian ini berlaku pada zaman kesultanan melaka di bawah pemerintahan sultan muzafar shah . Yang mana sultan tersebut telah berkahwin dengan seorang anak perempuan raja mahajapahit. Angkatan melaka telah berkunjung ke majapahit bersama – sama dengan para pembesar dan hulubalang melaka yang terdiri dari Hang Tuah ,Hang Jebat , Hang Lekiu, Hang Kasturi dan Hang Lekir.

Ketika sambutan kepada sultan tersebut perbagai persembahan di sembahkan dan akhir sekali Taming sari meminta kebenaran kepada raja mahajapahit untuk mencabar hulubalang melaka bermain keris. Cabaran tersebut di terima oleh Hang Tuah dan berlakulah babak permainan dan bertikam keris. kedua – dua pendekar nampak sama hebat dan gagah … namun pada satu ketikan hang tuah berjaya menikan taming sari dengan keris nya … tetapi tidak lut atau kebal .

maka hang tuah berasakan bahawa kekebalan taming sari adalah di sebabkan kesaktian yang ada pada kerisnya lalu hang tuah berusaha merampas keris itu. ketika di dalam pertempuran itu hang tuah berjaya membuat helah yang menyebabkan keris taming sari terlekat ke dinding lalu ia merampasnya.

namun adalah pantang membunuh musuh yang tidak bersenjata lalu di berikan keris beliau kepada taming sari dan di pendekkan cerita hang tuah berjaya menikan taming sari lalu mati. Lalu keris itu telah di hadiahkan kepada hang tuah oleh raja mahajapahitt.

keris ini juga terbabit di dalam mebunuh hang jebat yang membalas dendam akibat hukuman bunuh oleh sultan kepada hang tuah.

Iklan

Tinggalkan komentar

Belum ada komentar.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Balasan

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

 • Kalender

  • Desember 2009
   R K J S M S S
   « Nov    
    1
   2345678
   9101112131415
   16171819202122
   23242526272829
   3031  
 • Cari